• 50 dkg finomliszt (átszitálva)
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg vegyes virágméz 
  • 5 dkg margarin
  • 1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, vagy mézeskalács-fűszerkeverék a zacsin megadott arányban
  • 4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 tojás

A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze falapáttal. Ezután a virágmézben olvasszuk fel a margarint. Egy befőttesüvegben a mézet és a margarint állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel, és a mézet addig keverjük, míg a margarin teljesen felolvad benne. A befőttesüveget mikrohullámú sütőbe is tehetjük /vigyázat forró!!/ A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást ás a falapáttal gyúrjuk össze.

A tészta inkább lágy legyen /egy kis langyos vizet lehet tenni hozzá/, mint kemény, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeménykedik egy kicsit. A tálat fedjük le (ha nincs lezárható tálunk, akkor 2-3 réteg folpack fóliával takarjuk le) és pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten legalább egy napig. /minél tovább pihen, annál szebb lesz sütéskor/

Nyújtás előtt addig kell gyúrni (célszerű kisebb darabokat szedni a tésztából) míg nem ragad. Ha szükséges, nyújtás során szórjunk alá lisztet és gyúrjuk bele. Időnként fel kell emelni a tésztát, s alálisztezni.

Sütés során az első 3-4 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik és lapos lesz.

Magrátétes díszítés:

Sütés előtt a nyers, kiszaggatott, majd a tepsire rakott figurát ecsettel vagy kenőtollal kenjük be egyenletesen és vékonyan tojásfehérjével, majd rögtön illesszük rá a magokat és kissé nyomjuk bele a tésztába. Felhasználhatunk: hántolt napraforgó, héj nélküli tökmag, mazsola, dió, mogyoró, szezám mag, len mag, puffasztott rizs, darálatlan mák.

A mézesek puhítása: sütés után, a mézesek rendszerint bekeményednek. Ilyenkor célszerű egy, vagy sok kekszesdobozba tenni őket. Gyűrjünk össze 2-3 papírtörlőt, vagy zsepit (de ne illatosat) s tömjük bele egy kis pohárba, majd annyi vizet engedve rá, amennyit a papírtörlők magába szívnak, a mézesek közé állítjuk, majd lefedve kb 4-5 napig puhítjuk. Ugyan ilyen hatása van, /én ezt használom/ ha egy félbe vágott almát teszünk a dobozba a sütikre. Ha szükséges, a későbbiekben ismét lehet puhítani. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vicger.blog.hu/api/trackback/id/tr763460634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása